Jdi na obsah Jdi na menu
 


EXPO Titanic 2016, Praha (zhodnocení)

11. 3. 2016

Ahoj.

 

Jelikož jsem minulý víkend byla s rodinou na výstavě Titanicu, o které se teď hodně mluví, ráda bych Vám sdělila moje poznatky a zkušenosti, které jsem si odnesla. Text bude doplněn o fotografie, které jsem pořídila.

 

Vlastně se jedná o takovou recenzi této výstavy.

 

 

Odkaz

 

Jestliže plánujete návštěvu, určitě se podívejte na oficiální stránky: Titanic EXPO 2016, Praha

 

V galerii najdete spoustu fotek z této výstavy, ale abych pravdu řekla, tak podle mě to jsou fotky nejzajímavějších exponátů, co na výstavě byly.

 

 

Parkovné

 

Po příjezdu jsme se dostali na takové parkoviště na poli, zaplatili jsme 100 Kč, ale musím říct, že to bylo potom docela daleko. Cestou jsme si všimli dalšího parkoviště, které bylo o dost blíž, ale na něm už chtěli 150 Kč.

 

Abyste se na tohle bližší parkoviště dostali, museli jste projet tím prvním. Nevím, jak tohle mají zorganizované, zda zaplatíte 100 Kč, a pak zaplatíte doplatek 50 Kč anebo zaplatíte 100 Kč a potom ještě 150 Kč.

 

Pokud s vámi cestuje osoba, co nemůže moc chodit nebo má nějaké problémy, určitě se zeptejte u první pokladny.

 

Cestou jsme potkávali i lidi, co zaplatili parkovné, potom zjistili jak veliká je fronta a rovnou to vzdali. Škoda parkovného.

 

 

Vstupenky a vstup

 

Pokud se chcete vyhnout dlouhému čekání, určitě si kupte vstupenky předem.

 

Po příchodu na místo jsme viděli 2 dlouhé fronty:

  • 1. fronta = Fronta na lístky, ta postupovala velice pomalu a lístky se prodávali na vstup třeba až za 1 nebo 2 hodiny od koupě. Abych byla konkrétní. Přišli jste v 13 hodin, stáli frontu do 14 hodin a získali jste lístky na vstup až v 15 hodin.
  • 2. fronta = "Fronta ke vstupu". Jakmile jste měli lístky (i ty koupené předem), tak vás zařadily do 2. fronty a to podle času na lístku. Pak už to postupovalo docela rychle. Časy byly dodržovány, pokud jste tam měli 13 hodin, tak se opravdu kolem 13 hodiny vstupovalo. 

 

U vstupu byl stánek s rychlým občerstvením a okolo bylo velké množství personálu, který hlídal, abychom se správně zařadili a aby nevznikl chaos.

 

Když jsme se konečně dostali do haly, museli jsme odložit do šatny bundy a kabáty (mají to v návštěvním řádu jako povinnost). Dostali jsme palubní lístky (viz. foto níže) a elektronické průvodce (vypadal jako ovladač na televizi), který celkem obsahoval 50 nahrávek.

 

660002-----kopie.jpg

660001-----kopie.jpg

 

 

Začátek prohlídky a průběh prohlídky

 

Hned na začátku nebylo moc exponátů a výklad byl spíše obecný. Kolem nás byly cedule s informacemi, které jsme si mohli přečíst. Ty byly všude po celou prohlídku.

Tady vznikl veliký dav lidí a čekala se fronta, poté jsme zjistili, že to byla fronta na promítání videa (museli jste ale touto částí projít a frontu si vystát, jinak to nešlo).

 

Až po shlédnutí videa jsme v další části viděli jedny z prvních exponátů Titanicu, můžete se podívat na fotky.

 

20160305_141427.jpg

20160305_141546.jpg

 

Na výstavě bylo ukázáno, jak vypadaly kajuty 1. a 3. třídy. Tak jsem zkusila udělat panoramatické fotky, které můžete vidět níže.

Tato část se jim povedla, a to i spolu s chodbou v 1. třídě. To bylo ale všechno, co se týkalo místností. Jiné jsme už na celé výstavě nepotkali.

 

20160305_143015.jpg

20160305_144532.jpg

20160305_150718.jpg

 

Dalším velikým zklamáním pro mě bylo schodiště, které nebylo ani z části vymodelováno, ale na zeď byla pouze pověšena veliká fotografie. Pokud jsem to z výkladu dobře pochopila, tak to ani nebylo schodiště z Titanicu, ale tuším, že fotka byla ze sesterské/bratrské lodi Olympicu.

 

mt0a5705.jpg

 

V jedné z dalších větších částí prohlídky bylo nádobí a věci související s kuchyní. Tady bylo exponátů už více, ale popravdě bych uvítala spíše osobnější věci. Každopádně se můžete podívat na pár fotek. Na zdech byly cedule s jídelními lístky.

 

20160305_145828.jpg

20160305_145644.jpg

20160305_145929.jpg

20160305_145614.jpg

 

Dále jsme procházeli pod bezpečnostními dveřmi do části, kde byl opravdový ledovec (z ledu) a exponáty související s konstrukcí lodě. Zde jsme mohli shlédnout, jak se Titanic potopil. Bylo to zobrazeno ve videu.

 

Potom jsme už pokračovali do posledních částí, které mi přišly nejzajímavější. Zde byly vylovené věci přímo z Titanicu a to i s fotografií, jak je našli pod vodou.

 

20160305_162054.jpg

20160305_162047.jpg

20160305_162255.jpg

20160305_162245.jpg

 

Na konci prohlídky byli některé věci, které byly zachovány jen díky kvalitním koženým pouzdrům či kufrům. Sůl by je jinak rozložila. Jedná se o papíry a šatstvo.

 

20160305_162524.jpg

20160305_162352.jpg

 

Zde jste se mohli vyfotit na přídi, přečíst si odkazech na Titanic (které filmy vznikly a tak) a najít v seznamu osobu, kterou jste měli uvedenou na palubním lístku - zda přežila nebo ne. Bylo tu ale hrozně moc lidí, takže to bylo obtížné.

 

Prohlídka včetně čekání na vstup (lístky jsme měli předem) trvala necelé 4 hodiny. A to jsme poslouchali jedno povídání za druhým (celkem jich bylo 50, jak jsem psala).

 

 

Můj názor na Výstavu Titanic

 

Čekala jsem o dost víc, než jsem viděla. Celkové moje pocity jsou spíše negativní.

 

Pozitiva

 

Exponátů bylo sice málo, ale když zohledním to, že je lovili z hlubin moře, tak to klobouk dolů.

 

Všechny vitríny byly opatřeny poplašným zařízením, a kolem nás jsem potkávala hlídače.

 

Na jedničku s hvězdičkou hodnotím také tu organizaci, všude byl dostatek personálu.

 

Někdy když přijdete do muzea se starými věcmi, tak je tam nepříjemný zápach, tady tomu tak nebylo.

 

Elektronický výklad byl super.

 

 

Negativa

 

Na začátku výstavy se objevily exponáty, které nebyly z Titanicu. Byly to jen dobové věci.

 

Celkově jsem exponátů čekala víc. Jediné co chválím, jsou informační cedule, které byly opravdu všude, ale bylo jich víc než samotných exponátů.

 

V některých částech bylo špatné osvětlení (to především na konci). Můžete to vidět na dvou posledních fotkách (šatstva a papírových dokumentů).

 

Další nedostatek, který evidentně nevadil jen nám, byl nedostatek laviček. Za celou výstavu se objevily pouze 2 lavičky. Lidé sedali na zemi a vypadalo to divně. Představte si, že jste na prohlídce a kolem vás na zemi sedí lidé. To měli tedy nevymyšlené. Zvlášť, když je to tak dlouhá prohlídka.

 

Pokud bych měla srovnat třeba s Technickým muzeem v Praze (cena cca 200 Kč/ jedna osoba), je mezi tím veliký rozdíl.

  • V Technickém muzeu jsem opravdu nevěděla kam dřív koukat. Všude byly samé exponáty a člověka to i víc bavilo. Kdybych měla všechno fotit, tak mi nestačí paměť v mobilu.
  • Tady v Titanicu jsem se těšila, co bude v další části, a pak pokaždé přišlo zklamání, že toho mohlo být víc. Vzhledem k velikosti haly, ve které Výstava byla.

 

 

 

Zhodnocení jsem psala proto, abyste si udělali trochu obrázek. Každému se líbí něco jiného. Moje penpalka mi ale psala v dopise podobný názor tomu mému.

Já mám pocit, že vstupenka byla drahá a za ty peníze tam toho mohlo být víc (jako třeba v tom Technickém muzeu). Ale peněz nelituji.

 

Vaše Hanča

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář