Jdi na obsah Jdi na menu
 


Já a postcrossing

Ahoj.

 

Nyní se pustím do článku, který jsem už dlouho chtěla napsat, a to trochu něco k postcrossingu. Je možné, že Vás článek k něčemu inspiruje.

 

Osnova článku:

  • Obecně o postcrossingu
    • Co to postcrossing je a kde se mohu zaregistrovat?
  • O mně
    • Kdy jsem začala, obecně k mé sbírce
    • Nakupování pohledů
    • Jak skladuji pohledy

 

Obecně

Postcrossing je krásná záliba, která nás dělá šťastnými a naplňuje nás, jelikož můžeme být překvapeni nebo někoho překvapit. Co si budeme povídat, není nad to otevřít schránku a být potěšeni, že na nás čeká pohled s oblíbenou tématikou či nějakým idolem.

 

Co to postcrossing je a kde se mohu zaregistrovat?

Postcrossing jednoduše znamená náhodné posílání a dostávání pohlednic z celého světa.

Registrace na mezinárodním webu postcrossingu je velice jednoduchá, stačí umět trochu anglicky a na webu se vyznáte bez větších problémů.

Více informací a zodpovězených otázek naleznete na webu českého postcrossingu (zde).

 

O mně

Já začala s postcrossingem na konci roku 2012 a s mým posíláním je to často jako na houpačce. Je totiž pravda, že psaní a zdobení pohlednic zabere poměrně dost času. A pokud chcete tomu druhému udělat radost, měli byste si rozhodně dát záležet a ne to odfláknout. Někdy je období, kdy máte času, že byste klidně napsali i víc pohledů než je povoleno a někdy je to zase naopak, proto píši „jako na houpačce“. Moje sbírka už čítá kolem 200 přijatých a i odeslaných pohledů (k dnešnímu dni).

Dostala jsem spoustu krásných pohlednic, samozřejmě ne pokaždé. Někdy došly pohlednice, které za moc nestály, ale naštěstí těch pěkných je mnohem víc.

 

Nakupování pohledů je velice zábavné a po nějaké době si všimnete, že pohledy nakupujete opravdu všude (což vidím trochu jako nevýhodu a to z mnoha důvodů – peníze, čas, pak to vláčíte s sebou, apod.). Například jedete na výlet a jedna z prvních věcí je zkoumání pohledů, které byste si eventuálně mohli koupit. Nakonec samozřejmě pomáhá celá rodina. Já to tak mám také. Některé nakoupené pohledy si nechávám do své sbírky a některé posílám dál do světa. To aby se jimi také pokochali jiní. Nakupování má ještě jednu nevýhodu. Pokud naleznete hezký pohled, který byste si chtěli nechat, tak nekoupíte pouze jeden, ale hned dva nebo tři, abyste se podělili s ostatními postcrossery.

 

Na skladování pohledů mám svůj systém, který mi dal při jeho tvoření pěkně zabrat.

1. Prázdné pohledy, které mohu kdykoli poslat dál, mám v krabici, ve které mi jednou došel swap. Mám je seřazené podle kategorií (například Vánoce, Velikonoce, pohádkové a filmové, dětské, retro, místopisné, atd.). Pohledů v této krabici je max. 200 kusů, a nikdy tento počet nepřekračuji, protože bych je neměla kam dát a také se tím trochu krotím.

2. Prázdné pohledy, které nikdy nikomu nepošlu, mám v takovém menším šanonu o velikosti A4, který má dvě složky a to Prázdné z ciziny a Prázdné české. Pohledy mám nastrkané v takových košilkách podobných euro košilkám, ale mají 4 přihrádky. Vypadá to jako album na fotografie a pod tímto názvem to také najdete v papírnictví (pozor v papírnictví mají 2 rozměry, kupujte vždy 15 cm x 10 cm). Odkaz na tyto fólie pro představu zde. Já je kupuji v kamenných prodejnách a to pokaždé jinde. Cenově byste se měli vejít za 10 kusů do 89 Kč (dají se koupit i za 65 Kč).

3. Došlé pohledy z ciziny má v druhém větším šanonu řazené stejně jako ty prázdné. Pokud mi přijde atypický pohled, dělám mu obal na míru a to právě z klasických Euro košilek.

 

Na pohledy se nejraději koukají děti. Tak neváhejte jim je ukázat.

Dneska článek ukončím a pokračovaní zase někdy příště.

 

Vaše Hanča

 

PS. Jak skladujete pohledy Vy?

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář